De macht van de verzekeraars en de toekomst van zorg gezien door de overheidsbril. Welke polis kies je voor 2017?

De macht van de verzekeraars en de toekomst van zorg gezien door de overheidsbril. Welke polis kies je voor 2017?

We zijn al flink op weg naar 2017.

2016 heeft ons zorg gebracht waar we meer voor moesten betalen dan de jaren daarvoor. We kunnen niet zomaar meer naar de behandelaar of het ziekenhuis van onze eigen keuze, tenzij je opgelet hebt welke verzekering wat vergoedt.

Dure zorg is een behandeling of opname in een ziekenhuis die niet of maar gedeeltelijk wordt vergoedt. Het kan goed zijn dat je daar in 2016 mee geconfronteerd bent. Nu zal je dus voor 2017 wel beter opletten welke verzekering je kiest. Zelf heb ik gekozen voor een restitutiepolis, terwijl ik het jaar daarvoor nog een budgetpolis had. Ja, de goedkoopste restitutiepolis was nauwelijks duurder dan de budgetpolis. Wel weet je dan dat je het ziekenhuis van je eigen keuze kan kiezen, want als er echt iets aan de hand is………..

Eerste Kamer.

Het plan van 2016 is door de eerste Kamer goedgekeurd en geeft aan welke richting de overheid wil inslaan. Minister Schippers gaat met dit plan nog eens een miljard euro bezuinigen op de 90 miljard die we nu met zijn allen aan zorg uitgeven in Nederland.

Macht bij de zorgverzekeraars.

De zorg die verzekeraars contracteren ligt helemaal in hun handen, zij beslissen voor welke behandeling of ziekenhuis jij in aanmerking komt. Het is compleet onduidelijk waarom een verzekeraar met de één wel en met de ander geen contract sluit. Wil je zelf het heft in handen houden, dan zal je je dus goed moeten oriënteren, ook weer voor 2017

Bij een naturapolis krijgt u alleen de zorg vergoedt waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft gesloten. Als het om niet gecontracteerde zorg gaat via een naturapolis krijg je tegenwoordig bij de vier grootste verzekeraars slechts 50% tot 80% vergoedt.

Hoeveel krijg je vergoedt in 2016 en wat brengt 2017?

Als je pech hebt, wordt in 2016 slechts 50% vergoedt, dit is het geval bijvoorbeeld bij de CZ Zorgbewustpolis. Voor veel mensen een onoverkomelijke financiële drempel.

De budgetpolis is voor veel mensen nu geen optie meer, omdat er te veel moet worden bijbetaald.

Check dus je zorgverzekeraar op de hoogte van vergoeding. VGZ en Achmea boden voor 2016 een naturapolis aan die wel 80% vergoedt. Twijfel je nog steeds, neem dan een een goedkope restitutiepolis. En neem even de tijd om de vergelijkingswebsites te raadplegen, .

Wat kan ik doen voor 2017 ?

40% van de verzekerden weet niet voor soort polis zij hebben.

Neem dus echt even de tijd om naar je polis te kijken en als je weinig tijd eraan wilt besteden, neem dan de goedkoopste restitutiepolis. Ditzo was voor 2016 de goedkoopste.

Als je niet veel zorgkosten verwacht verhoog dan je eigen risico tot het hoogste bedrag en zet het geld dat je daarmee bespaart op een spaarrekening. De kosten die je maakt kan je dan uit dit potje betalen. Je weet dan de hoogte van dit bedrag en kan zo zelf bepalen of de kans dat je hier meer aan kwijt bent groot is of niet.

Wilt je echt zelf vrije keuze behouden kies dan voor een restitutiepolis.

Post Tags

Blog

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien − dertien =

Fokke Vreeke

Owner of Rosse

Recente Blogs