Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Waarom zou ik voor jou product betalen, de gezondheidszorg is toch gratis?

Gezondheidszorg is niet gratis. Omdat ik onafhankelijk van welke zorginstelling of arts dan ook werk, mag je van mij coaching of advies verwachten die op jou persoonlijk is afgestemd. Als je de beste hulp bij een zorginstelling, ziekenhuis of een andere zorgorganisatie kunt krijgen en dit is gratis (of verzekerde zorg) dan zal ik je daar naar verwijzen. Mij gaat het er om dat je meer regie kunt nemen en passende zorg kunt krijgen. Waar dat is maakt mij niet uit. Alleen voor coaching of advies dat een meerwaarde heeft en goed is afgestemd op jouw wensen en behoeften moet betaald worden.

Hoe weet ik of jij mij echt kunt helpen?

Helaas ben ik in mijn ééntje, 36 uur per dag aan het werk om jou meer regie te geven in het gesprek met je arts of zorgverlener en ondersteuning te geven in gezondheid en ziekte.

Kom gewoon vrijblijvend in contact met mij, dan kunnen we kijken of er een klik is. Als verpleegkundige wil ik je alleen helpen als dit voor jou ook echt een meerwaarde kan hebben.

Wat als ik interesse heb in jouw online cursus?

Kijk dan even op www.cursus.komopvoorjezorg.nl

Hoe gaat de betaling?

De betaling gaat via ideal, de meest gebruikte betaalmethode in Nederland. Verder zijn er nog andere mogelijkheden om te betalen zoals creditcard en paypal. Misschien zal ik in de toekomst andere betalingsmogelijkheden toevoegen.

Waar kan ik een vraag stellen?

Dit kun je doen via het contactformulier.

Hoe werkt het zelfmanagementprofiel?

Door je naam en e-mailadres in te voeren, krijg je toegang tot een vragenlijst. Hiermee krijg je een indruk van de mate van eigen regie. Je kunt dit zelfmanagementprofiel met mij bespreken en er een vervolg aan geven door een persoonlijk ondersteuningsplan te maken samen met mij. Dit gebeurt in een beveiligde (NEN) omgeving.

Hoe werken de hulpmiddelen en vragenformulieren?

Je kunt zelf een keuze maken en zo meer zicht krijgen op hoe jij omgaat met zorg en gezondheid in het algemeen. Zo wordt duidelijker waar je (eventueel samen met mij) aandacht aan kan besteden. Voorbeelden: medicijngebruik, verschijnselen bij dementie, psychische gezondheid en meer.

Wanneer kan ik gebruik maken van de beveiligde omgeving?

Als je een zelfmanagementprofiel hebt gemaakt, kan je met mij samenwerken in een beveiligde omgeving. Bijvoorbeeld om een persoonlijk ondersteuningsplan te maken. Je kiest zelf hoeveel persoonlijke hulp je van mij wilt hebben. Je kunt gebruik maken van een online community (niet verplicht). Als je zelfstandig verder wilt kan dat ook. Je kunt ook gebruik maken van alle inhoud (pdf’s en dergelijke) en je voortgang met mij of de community delen.

Ben jij een bestaande zorgorganisatie?

Nee, ik ben een zelfstandig verpleegkundige en eigenaar van komopvoorjezorgmet een passie voor patiënten  om hen te leren meer voor zichzelf op te komen. Ik ben onafhankelijk en hoef aan niemand verantwoording af te leggen dan aan mezelf en mijn klanten. Dit betekent dat je bij mij niet met allerlei organisatiedoelen te maken krijgt. Er is geen organisatiecultuur die je een bepaalde richting uit dwingt. Jouw wensen en behoeften staan bij mij echt voorop.

Wat is eigen regie?

Eigen regie wordt in zorgorganisaties vaak zelfmanagement genoemd.
Omdat er sterke aanwijzingen zijn dat dit leidt tot een vermindering van kosten, wil de overheid zelfmanagement doorvoeren. Dit betekent dat je samen met je arts en zorgverleners kijkt naar wat jij nog zelf wil en kan. Samen worden dan bepaalde doelen opgeschreven en daar wordt op gestuurd. Je begrijpt dat dit iets is dat snel kan omslaan in door de zorgorganisatie bedachte doelen. Hoewel dit niet de bedoeling is, zie ik dit persoonlijk in de thuiszorg nog vaak gebeuren.

Waarom is meer eigen regie eigenlijk nodig?

De zorg wordt in de toekomst duurder. Daarom willen de overheid, zorgverzekeraars en grotere zorginstellingen sturen op meer zelfredzaamheid en de inzet van mantelzorgers. Ook moet je waarschijnlijk via belastingen of zorgsparen meer gaan betalen. Om te voorkomen dat je in de fuik van bezuiniging terecht komt, is het beter om te leren op te komen als je zorg nodig hebt, ziek bent, of behandeling nodig hebt. Veel van de activiteiten die nu als persoonlijke zorg worden gepresenteerd zijn dat gewoon nog niet, omdat er nog veel gedacht wordt vanuit het principe van vroeger: de arts of zorgverlener weten wat goed voor je is. Met de informatie via komopvoorjezorg en in samenwerking met mij, leer je om meer regie te nemen die dan echt ten goede aan jezelf komt.

Waarom staan er zoveel vragenlijsten op deze website?

De vragenlijsten zijn bedoeld om je aan te sporen een begin te maken om meer op te komen bij zorg, ziekte, behandeling en gezondheid. Een goed begin is de vragenlijst een bezoek aan de dokter zodat je leert om de juiste vragen te stellen en niets te vergeten. Andere vragenlijsten geven je inzicht over hoe actief of juist inactief je eigenlijk omgaat met zorg, ziekte en gezondheid.

Waarom zie ik op de homepagina zoveel negatieve cijfers over de gezondheidszorg, Nederland is toch één van de hoogst scorende landen op het gebied van zorg?

Omdat we door de overheid en alle goede berichten soms behoorlijk in slaap worden gesukkeld. De cijfers die je ziet liegen er niet om. We zijn nu ongeveer een derde van ons inkomen kwijt aan zorg, in de toekomst is het onvermijdelijk dat dit nog veel meer gaat worden. Je zult dus beter voor jezelf moeten opkomen. Onze zorg is zo ingericht dat iedereen betaald wordt voor productie, hoe meer behandelingen of patiënten hoe meer inkomsten. Zolang dat niet verandert zullen de kosten drastisch blijven oplopen. Als je je hier bewust van wordt, ga je met een andere instelling naar de arts of het ziekenhuis. Dat is dan een goed begin.

Wat is gezamenlijke besluitvorming?

Gezamenlijke besluitvorming, shared decision making of samen besluiten nemen zijn drie verschillende termen die hetzelfde betekenen. In het verleden werden artsen als een autoriteit beschouwd. Zij bepaalden grotendeels wat goed voor jou was, er was geen mogelijkheid om samen besluiten te nemen. Nu is uit onderzoek gebleken dat samen besluiten nemen met je arts of zorgverlener betere uitkomsten geeft. Bijvoorbeeld qua tevredenheid, er is minder overbehandeling en waarschijnlijk is het ook kosteneffectief.

Nu zijn artsen niet de enigen die het wel prettig vinden om als autoriteit beschouwd te worden, ook de pastoor of dominee werd vroeger nog in een aparte kamer met veel eer onthaald. Deze mannen wisten het meestal beter. Ook de ontvangers van de boodschap durfden niet tegen te spreken. Nu zijn artsen niet de enigen die het wel prettig vinden om als autoriteit beschouwd te worden, ook de pastoor of dominee werd vroeger nog in een aparte kamer met veel eer onthaald. Deze mannen wisten het meestal beter. Ook de ontvangers van de boodschap durfden niet tegen te spreken.

De tijd dat er over de patiënt besloten wordt is voorbij, niet meer van deze tijd. Maar helaas zal het nog wel even duren voordat het zover is dat artsen daarin meegaan. Natuurlijk zijn er ook heel goede artsen die uitstekend samen met de patiënt kunnen beslissen. Die ken ik ook. Maar vaak zal je een arts tegen komen die daarin nog niet zo goed is, zelfs de jongere artsen. Uit onderzoek blijkt dat het empathisch (invoelend) vermogen van artsen zelfs lager is geworden. Verpleegkundigen scoren wat dat betreft veel hoger.

Kijk voor meer informatie hier.

Krijg ik klantensupport zoals ik gewend ben bij bijvoorbeeld zorginstellingen?

Wat de betaalde producten betreft zal ik mijn uiterste best voor je doen. Wil je niet betalen dan zijn er een aantal gratis hulpmiddelen te vinden waar je mee aan de slag kunt , dat kan je misschien toch wat overbehandeling of verkeerde beslissingen schelen.
Voor de echt zuinige Nederlander adviseer ik enkel en alleen gebruik te maken van bestaande zorginstellingen. Je kunt je vragen stellen via het contactformulier. Ook kun je me bellen. Maar mijn tijd is helaas beperkt, omdat ik ook nog een baan heb als verpleegkundige.

Waarom zijn jouw producten niet gratis?

Ik heb twee jaar lang vele uren in de voorbereiding gestoken en vindt dat mijn aangeboden hulp onbetaalbaar is, omdat ik buiten de reguliere zorginstellingen om met een kritische blik de zorg volg, kan ik je inzichten verschaffen die je bij een normale zorginstelling niet zal tegenkomen. Zij moeten als organisatie, instelling of verzekeraar toch ook aan hun eigen belang denken.

De zorgorganisaties die gratis informatie en zorg geven worden ook door jou betaald, via je verzekering of belastinggeld. Dus als je daar liever je informatie vandaan haalt, ben je daar natuurlijk helemaal vrij in.
Verschil tussen hen en mij? De overheid zorgt met een flinke financiële investering dat websites zoals kiesbeter.nl en thuisarts.nl, de NPCF en andere organisaties allerlei informatie leveren die gestuurd wordt door haar doelstellingen. Als je op mijn website kijkt krijg je een inkijkje in een andere werkelijkheid. De patiënt moet minder zorg afnemen, moet meer gaan betalen, moet meer zelf doen. De slogan bij veel zorginstellingen is “de patient op de eerste plaats”, alleen maken bedroevend weining instellingen dit waar.

Ik heb slechts één doelstelling, dat jij zelf je zorg vorm kunt gaan geven. Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen dan aan mijn eigen principes.  Geen bijbedoelingen.

Kan ik mijn geld terug krijgen?

In principe niet, maar als je ontevreden bent, wil ik dat graag weten. Op de online producten zit meestal een 100% niet goed geld terug garantie. Ik probeer goed uit te leggen wat je van de advies/coachgesprekken kunt verwachten, zodat je weet wat je krijgt.

Waarom heb ik het nodig om meer eigen regie te nemen in de zorg?

Hoogoplopende kosten zullen er in de toekomst voor zorgen dat we veel meer zelf zullen moeten doen. Overheid en verzekeraars sturen hier sterk op. Er wordt een groot tekort aan verpleegkundigen verwacht, al vanaf 2020 zal dit merkbaar zijn.

We hebben weliswaar een goede beschikbaar van gezondheidszorg in Nederland en de meeste mensen zijn ook tevreden hierover, maar dat komt grotendeels door het oude model dat artsen alles voor de patiënt bepaalden. We wisten vaak ook niet beter.

Nu is dat, met alle informatie die beschikbaar is, veranderd. Er is een verandering gaande die zegt dat er meer aangesloten moet worden bij de wensen en behoeften van de patiënt. Maar wat in de zorg gemeengoed was, verander je niet zo maar. Daar gaan nog jaren overheen.

Wil je niet dat anderen jouw zorg bepalen dan zal je voor jezelf moeten afwegen wat jij belangrijk vindt, hoe doe je dat en hoe voorkom je bepaalde valkuilen? Een goed begin is om gezamenlijke besluiten met je arts te gaan maken. Maar wat als je arts daar niet open voor staat? Ik wil je hier graag hulp bij bieden.

Post Tags

Blog

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × vijf =

Fokke Vreeke

Owner of Rosse

Recente Blogs