fbpx

Leer om samen te werken en te verbinden in de palliatieve Zorg met patiënt en mantelzorgers

Tijds- en geldbesparing

Leren waar en wanneer je wilt, zónder reistijd: minder aanslag op je vrije tijd. Geen inschrijfgeld.

Direct of later beginnen

Niet wachten op een startdatum, maar direct aan de slag!

Wil je de les herhalen?

Herhalen is altijd mogelijk! Zo wordt je slagingskans groot.

Wat zorgverleners willen

Hoe kun je door meer verbinding te leggen beter samenwerken met de cliënt en zijn dierbaren?


Uit onderzoek is vast komen te staan dat er meer comfort, betere zorg en minder lijden is bij het levenseinde, als er over gesproken wordt.

Zelf zal je met goede communicatie kunnen zorgen voor meer harmonie en minder lijden. Dat is zorg dragen voor een waardig levenseinde.

Dat is ondersteuning in de palliatieve fase.

Probleem

Vrijwilligers, verzorgenden en verpleegkundigen vinden het lastig om op de juiste manier verbinding te maken met de cliënt en hun dierbaren bij het levenseinde. Daar is deze online training palliatieve ondersteuning voor bedoeld. Samenwerken en verbinden wordt als een probleem ervaren, soms met de professionals, maar vooral met de cliënt en hun dierbaren.

Palliatieve zorg is prachtig

Palliatieve zorg is prachtig om te geven, maar als verbinden en samenwerken lastig is, dan wordt inspelen op wensen ook lastig. Je kunt veel kennis hebben over het stervensproces, palliatieve sedatie of symptoombestrijding, maar zonder dit fundament zal het toepassen van al die kennis niet de juiste resultaten hebben

 • Ik vind het heel belangrijk dat studenten fouten kunnen maken in een veilige online omgeving. Dat leert het snelst. Daar is de online groep voor die gekoppeld is aan deze training. Ik zal er zelf op toezien dat de groep veilig is en blijft.
 • In deze online omgeving krijg je punten bij behaalde resultaten en opdrachten. Er zijn oefeningen en opdrachten en de leerstof bestaat uit video’s. tekst, afbeeldingen en ander materiaal. Dit doe ik om het zo uitdagend en afwisselend mogelijk te maken.
 • Je kunt gebruik maken van een groep, vragen stellen, opdrachten delen en gebruik maken van ondersteuning door je leerkracht. Dit is niet verplicht, maar zo ga je veel meer de interactie aan met je medestudent. Je leert van elkaar, wordt gestimuleerd en kunt bijvoorbeeld opdrachten delen of samen uitvoeren.
 • Een online cursus volgen vergt wel enige computervaardigheden. Maar als je op internet kan rondkijken en met email weet om te gaan, zou dat voldoende moeten zijn. Je krijgt je eigen persoonlijke online omgeving met inlog, waar alle lessen staan.
 • Alles kun je met elkaar delen zoals in een gewone klas, alleen koffie drinken lukt niet met elkaar.

Online leren over de palliatieve fase

gamipress-icon-ray-material.png
Voor wie?

Deze training is bedoeld voor verpleegkundigen en verzorgenden vanaf niveau drie. Maar kan ook gedaan worden door belangstellenden.

Bijvoorbeeld vrijwilligers van hospices of mensen die onlangs een dierbare hebben verloren. Of misschien heb je gewoon belangstelling voor het onderwerp en wil je er meer van weten.

gamipress-icon-ray-material.png
Je leert
 • een betere inschatting te maken in welke fase de client zich bevind
 • je bewust te worden van je eigen opvattingen over het levenseinde
 • meer verbinding te leggen
 • met behulp van casussen in de huid van de cliënt te kruipen
 • met weerstand om te gaan
 • technieken en hulpmiddelen te gebruiken
 • levenseindegesprekken te starten en onzekerheid te overwinnen
 • in eigen kring een gesprek te starten over het levenseinde
 • de juiste vragen te stellen
 • om stil en nabij te zijn op het juiste moment
 • de palliatieve fases te onderscheiden
gamipress-icon-star-material.png
Onderdelen

De training bestaat uit vier hoofdstukken:

 1. Kennismaking
 2. Bewustwording
 3. Gespreksvoering
 4. Jouw rol
Mijn missie

Mensen in de laatste levensfase en hun dierbaren helpen harmonie en regie te vinden.

Mijn motivatie

Mijn drijfveer is uiteindelijk de liefde voor de palliatieve patiënt. Dat klinkt een beetje wollig, maar is het niet. Ik kan na 20 jaar ervaring op dit gebied echt zeggen dat die drijfveer er nu nog steeds voor zorgt dat mensen meer harmonie en regie krijgen in hun laatste levensfase. Ik hoop daarom dat je iets van mijn passie mee kunt nemen naar je cliënt en/of zijn dierbaren.

Start vandaag nog

Fokke Vreeken - Verpleegkundige

Mijn doel is om theoretische kennis te gebruiken die je direct kunt inzetten in de praktijk. Ik heb te veel trainingen gezien waarbij het theoretisch gehalte hoog was, maar waar 80% binnen twee weken al weer was vergeten. Dat is het verschil tussen kiezen voor een opleider die niet in de praktijk werkt of een verpleegkundige zoals ikzelf met 20 jaar ervaring in de palliatieve/ terminale zorg.

Balans theorie en praktijk

De online cursussen zijn gemaakt en worden begeleid door mijzelf. Ik ben een verpleegkundige met jarenlange ervaring in de palliatieve zorg. Alhoewel theorie belangrijk is, wordt er gezorgd voor een goede balans tussen theorie en praktijk. In plaats van een hoogopgeleide theoreticus die al jarenlang niet meer in de zorg werkt, krijg je dus te maken met een door de wol geverfde verpleegkundige.

Meer van mij weten?

Vroeger was ik een stil en teruggetrokken ventje. Grootgebracht met een aantal motto’s. Eén ervan was “spreken is zilver en zwijgen is goud”. Helaas heb ik dit wat al te letterlijk genomen en omarmde ik het idee dat het beter was anderen te laten praten.

 

Dit groeide uit tot de overtuiging dat ik niet zo belangrijk was en zo ontwikkelde ik

…………………………………………..

 

Wil je meer lezen over mij kijk dan op mijn levensverhaal.

 

Twijfel?

Als je op zoek bent naar een breed georiënteerde cursus, dan is de training “9 ijzersterke communicatievaardigheden in palliatieve zorg” misschien onvoldoende. Maar zeer snel kom ik met een uitgebreide en veelomvattende palliatieve cursus die online gegeven wordt via Zoom. 

Bij deze uitgebreide cursussen kom je regelmatig onderwerpen tegen als ethiek, begripsvorming, wetenschappelijke onderbouwing, coördinatie van zorg en bijvoorbeeld intervisie.

Daarvan zal je een deel terug vinden in de veelomvattende palliatieve cursus die ik via Zoom geef. Wel heb ik gekozen voor een zo praktisch mogelijke benadering. De zelfstudiepakketten die ik nu en de komende tijd ga aanbieden zullen  gaan over deelonderwerpen zoals symptoombestrijding, palliatieve sedatie, gespreksvoering en beslissingen rond het levenseinde.

Uiteindelijk zal dit bij elkaar worden gevoegd tot de veelomvattende palliatieve cursus via Zoom. 

Je kunt wel heel veel kennis hebben over symptoombestrijding, medicatie, palliatieve sedatie, ziektebeelden en geschiedenis, maar als je niet weet te verbinden met degenen waar het om gaat, is al die kennis van weinig waarde. Ten minste als je wilt aansluiten bij wensen en behoeften die bij de client en zijn dierbaren leven. Daarom geloof ik met heel mijn hart dat warme zorg begint met nabij zijn, actief luisteren, goede communicatie en zorgverleners die dit belangrijk vinden.

Verbinden, samenwerken en communiceren, dat is precies waar deze training over gaat. 

Neem dus alsjeblieft de keuze die bij jou past. Mijn missie blijft hetzelfde, als er een paar cliënten zijn die meer harmonie en regie ervaren in de laatste levensfase ben ik blij.

59%
van de sterfgevallen in 2015 was alleenstaand.
33%
Sterft thuis.
34%
van de mensen met kanker wordt overbehandeld.
Bij 39%
van de mensen die overleden met of aan kanker werd de laatste 1-12 maanden voor overlijden palliatieve zorg gedeclareerd.
100 % niet goed geld terug garantie

Mocht je niet tevreden zijn om welke reden dan ook, dan kun je je geld terug krijgen. Deze garantie zal een duur hebben van 14 dagen. De enige voorwaarde is dat je de training afrond.

Start vandaag nog