Over Mij

Over Mij
Over Mij

Passie voor Zorg

Palliatieve Zorg Online is ontstaan uit een passie voor zorg bij het levenseinde. Met meer dan 20 jaar ervaring in de palliatieve zorg heb ik veel meegemaakt in ziekenhuizen, verpleeghuizen, maar ook in de psychiatrie, verslavingszorg, thuiszorg en woonbegeleiding.

Vrijwel dagelijks spreek ik mensen die niet lang meer te leven hebben. Wat opvalt is dat veel mensen hier nooit een  gesprek over hebben gehad. Met soms onwenselijke situaties als gevolg. Het lijden wat hiermee gepaard gaat, kan soms voorkomen worden.

Ook al sta je er nu niet bij stil, ik heb ervaren dat veel professionals en/of dierbaren het als waardevol ervaren om hier ondersteuning bij te krijgen. Dit alles kan bijdragen aan een waardig levenseinde.  Ook afscheid en rouw komen dan beter tot hun recht. 

– Fokke Vreeken

"Ik wil jou helpen op belangrijke momenten in je zorg, behandeling of ziekte de juiste beslissingen te nemen."

Achtergrond
Achtergrond

Over Fokke

Ik wil graag mensen helpen die van het zorgsysteem gebruik maken. Bij deze groep patiënten is een wereld te winnen. Je zit nog niet als (chronisch) patiënt vast in de molens van het zorglandschap.

Je kunt dan namelijk nog leren opkomen voor jezelf, dat wordt dan net zo normaal als opkomen voor je rechten als je iets koopt. Kom je in aanraking met palliatieve zorg, dan is het belang nog groter. Je kunt nu de omslag in denken en doen maken. Ik help je daarbij.

  • 20 jaar ervaring in de palliatieve/terminale zorg.
  • Gewerkt in ziekenhuizen, verpleeghuizen, bejaardenzorg, psychiatrie, thuiszorg en woonbegeleiding.
  • Opleiding: Verpleegkundige in service opleiding, Voorlichting in de Gezondheidszorg (hbo+) en Kernopleiding Palliatieve Zorg
  • Passie om patiënten in hun kracht te zetten.
  • Bewogen met kwetsbare mensen die terecht zijn gekomen in het circuit van de gezondheidszorg.
  • Theoretisch onderlegd op het gebied van zelfmanagement, regie en gezamenlijke besluitvorming door zelfstudie.
  • Theoretische onderbouwing, maar praktische benadering.
  • Ik heb een meedenkende en coachende stijl van communiceren.
Carla Schipper

Ik vond de LCHR methode Pilot erg leerzaam, voor mij was het een kans om het te mogen volgen. Ik had het webinar over de LCHR methode gevolgd en daaruit bleek jouw kennis van zaken. Omdat je met veel overtuiging de mogelijkheden van palliatieve zorg en de LCHR methode naar voren bracht, heb ik me aangemeld voor de 7 lessen. In de thuiszorg komt het steeds vaker voor dat zorgvragers vanuit het ziekenhuis thuis willen sterven. Daarom wilde ik sterker staan in het begeleiden van dit soort patiënten. Zelf vind ik het niet prettig als door tijdsdruk de aandacht, zorg en menselijkheid voor dit soort patiënten in het gedrang komt. Gelukkig mogen we steeds meer comfortzorg gaan geven. De samenwerking met en de interactie tussen de medecursisten en Fokke (docent) was erg goed/leuk en werd in de loop van de volgende lessen steeds beter. Dit alles is mij goed bevallen en bij deze is deze cursus dus een aanrader voor iedereen. Palliatief redeneren en communicatie waren grote eyeopeners voor me. Ook leerde ik signaleren in de palliatieve fase en ook iets meer over observeren, overleg, onderzoek, zorgplan en evaluatie. We gingen met elkaar in gesprek over het hoe en waarom. Ook heb ik geleerd de vier dimensies van palliatieve zorg toe te passen: lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel. Dit kwam elke keer weer terug in de lessen. Het was leuk om te ondervinden hoe iedereen er toch altijd weer andere dingen uit kon halen. Ook ben ik blij met de grote hoeveelheid naslagwerken en de videoopnames die ik er elke keer weer bij kan pakken. Fokke, bedankt dat ik deze erg leerzame Pilot mocht volgen.

Anita van Mispelaar

Ik vond het fijne lessen. Je bent goed te verstaan hebt de rust om te vertellen en je hebt oog en aandacht voor elke cursist Er is veel besproken en je biedt nog heel veel info aan in de bestanden, top hoor, daar heeft veel tijd in gezeten. Het zijn waardevolle lessen waarin nieuwe en al opgedane kennis bij elkaar komen. Het zet je weer tot denken en doen in de praktijk. Het palliatief beredeneren is een waardevol model om de zorgvraag helder te krijgen in de laatste levensfase zodat de zorg zo goed mogelijk gegeven kan worden.

Cindy Hoefnagels

De pilot LCHR was een welkome aanvulling op het al bestaande aanbod in palliatieve zorg. Ik was voor mezelf op zoek naar verdieping op dit deelgebied en kwam via een webinar bij deze pilot. Ik besloot meteen in te schrijven. De prijs was vriendelijk, zeker voor een pilot, en de onderwerpen die beschreven stonden leken me een waardevolle aanvulling op de reeds aanwezige vakkennis. De pilot heeft me extra verdieping gegeven maar heeft me ook nieuwsgierig gemaakt naar “meer”. Fokke geeft op een prettige manier deze pilot en zorgt ervoor dat je geboeid blijft maar ook nieuwsgierig blijft. Omdat het vakgebied zo breed is, was het goed dat Fokke een selectie heeft gemaakt van onderwerpen, maar prettig was ook dat Fokke kon schakelen wanneer de lesgroep verdieping zocht in bepaalde onderwerpen. Hier is hij sterk in en gedreven om ons die kennis te geven die we vroegen. De lesavonden waren wel aan de lange kant. Zeker na een dag werken of school, daarna nog 2 ½ of 3 uur concentratie is lastig. De interactieve manier van de pilot vond ik prettig, alhoewel soms onwennig. Ik zou zeker deze lessen aanbevelen aan anderen. Het is een waardevolle verrijking in de wereld van palliatieve zorg.