De laatste levensfase

De laatste levensfase
De laatste levensfase

De laatste levensfase

Het woord palliatie betekent verlichten of verzachten. Het is aan de orde als iemand een ongeneeslijke ziekte heeft.

De bedoeling is om iemand een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te bieden. Comfort en het lijden beperken staan hierbij voorop.

Palliatieve zorg is in grote lijnen onder te verdelen in drie fasen:

 1. Net nadat iemand een bericht heeft gekregen dat hij ongeneeslijk ziek is.
 2. De fase van wel of niet behandelen.
 3. Het stervensproces
 

Wanneer heb jij het laatst gesproken of nagedacht over de laatste levensfase? De meesten stellen het uit, dat is zeker. Toch weet iedereen dat het leven eindig is. En als dat moment er is wil iedereen een waardig levenseinde zonder veel lijden en met het hoogst mogelijke comfort

Palliatieve Zorg Online helpt jou hierbij. Maak gebruik van onze gratis tips of volg één van onze cursussen. Zo zorg je, als dierbare of als professional, voor meer comfort, meer harmonie en uiteindelijk een mooi afscheid.

Flower

Gratis online inspiratiesessie over Palliatieve Zorg

Hoe kun je een expert worden? Geef betekenis op een specifieke en persoonlijke manier door palliatieve zorg te verlenen met een warm hart. Voor zorgverleners en mantelzorgers.
vragen over de laatste levensfase
vragen over de laatste levensfase

Sta je wel eens stil bij de volgende vragen?

 • Wat zou je nog belangrijk vinden (om te doen)?
 • Wil je misschien nog dingen rechtzetten?
 • Welke wensen heb je als je bedlegerig wordt?
 • Wil je gereanimeerd worden?
 • Wie is de persoon die namens jouw beslissingen mag nemen, als jij dat niet meer kunt.
 • Heb je met die persoon je wensen besproken?
 • Heb je nagedacht over dat laatste stukje?
 • Ben je in staat om op een gegeven moment de controle uit handen te geven?
 • Hoe wil je dat je uitvaart er uit ziet?
 • Waar ben je bang voor? Benauwdheid? Pijn?
 • Ben jij iemand die ondraaglijk wil lijden? (stomme vraag denk je nu misschien)
 • Laat je je makkelijk helpen of wil je in je ééntje sterven?
flower
Draag bij aan een waardig levenseinde

Cursussen van Palliatieve Zorg Online

Voor zorgverleners zoals verzorgenden en verpleegkundigen

Zorgverleners

Voor zorgverleners zoals verzorgenden en verpleegkundigen

Vrijwilligers

Vrijwilligers in de palliatieve zorg.
Bijvoorbeeld werkzaam in een hospice.

Mantelzorgers

Voor mantelzorgers die extra handvatten kunnen gebruiken

Belangstellenden

Voor belangstellenden in het levenseinde

kwaliteit
van palliatievee zorg

Is Palliatieve Zorg Patiëntgericht?

Het komt regelmatig voor dat er voor of over iemand een besluit genomen wordt. Dit gebeurt als iemand zelf niet meer in staat is zelf die beslissing te nemen. Of er zijn sterkere persoonlijkheden in de omgeving, die (te) veel invloed kunnen uitoefenen, zoals de partner of de arts.

Passende zorg moet toegesneden zijn op de patiënt. Natuurlijk moeten de dierbaren erbij betrokken worden, maar zij zouden ten dienste van de stervende moeten staan. Helaas gebeurt dit niet altijd.

Verder hoor je regelmatig de term “persoonsgerichte zorg”.   Iedere instelling hanteert deze wel. Check wel of dit het geval is.

De laatste tijd hebben zorginstellingen het over multidisciplinair samenwerken. Maar veel professionals erbij betrekken kan het proces ook ingewikkeld maken.

Zes redenen om een online cursus te volgen

 1.  Vanuit huis of eigen werkplek
 2.  Geen reistijd
 3.  Leren wanneer het jou uitkomt
 4.  Geen inschrijfgeld
 5.  Sparren met medecursisten
 6.  Online trainer met relevante werkervaring in de palliatieve zorg
Flowers
De laatste levensfase
waardig levenseinde

Hoe kun je bijdragen aan meer comfort en minder lijden?

 • Er moet passende zorg zijn, maar dat is lang niet altijd vanzelfsprekend.
 • Je moet je niet alleen bewust zijn van de laatste levensfase, je moet er over in gesprek gaan.
 • Er moet sprake zijn van gezamenlijke besluitvorming
 • Maak met je dierbaren, arts en zorgverleners verbinding door over je angsten, behoeften en mogelijkheden te spreken.


Mocht je vragen hebben naar aanleiding van wat je hebt gelezen, voel je vrij en neem contact met mij op. Of wordt lid van de Facebookgroep Harmonie en regie rondom het levenseinde”.

Of download de gratis checklist symptomen stervensfase. Waarmee je zorgt voor minder lijden en meer comfort.

Carla Schipper

Ik vond de LCHR methode Pilot erg leerzaam, voor mij was het een kans om het te mogen volgen. Ik had het webinar over de LCHR methode gevolgd en daaruit bleek jouw kennis van zaken. Omdat je met veel overtuiging de mogelijkheden van palliatieve zorg en de LCHR methode naar voren bracht, heb ik me aangemeld voor de 7 lessen. In de thuiszorg komt het steeds vaker voor dat zorgvragers vanuit het ziekenhuis thuis willen sterven. Daarom wilde ik sterker staan in het begeleiden van dit soort patiënten. Zelf vind ik het niet prettig als door tijdsdruk de aandacht, zorg en menselijkheid voor dit soort patiënten in het gedrang komt. Gelukkig mogen we steeds meer comfortzorg gaan geven. De samenwerking met en de interactie tussen de medecursisten en Fokke (docent) was erg goed/leuk en werd in de loop van de volgende lessen steeds beter. Dit alles is mij goed bevallen en bij deze is deze cursus dus een aanrader voor iedereen. Palliatief redeneren en communicatie waren grote eyeopeners voor me. Ook leerde ik signaleren in de palliatieve fase en ook iets meer over observeren, overleg, onderzoek, zorgplan en evaluatie. We gingen met elkaar in gesprek over het hoe en waarom. Ook heb ik geleerd de vier dimensies van palliatieve zorg toe te passen: lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel. Dit kwam elke keer weer terug in de lessen. Het was leuk om te ondervinden hoe iedereen er toch altijd weer andere dingen uit kon halen. Ook ben ik blij met de grote hoeveelheid naslagwerken en de videoopnames die ik er elke keer weer bij kan pakken. Fokke, bedankt dat ik deze erg leerzame Pilot mocht volgen.

Anita van Mispelaar

Ik vond het fijne lessen. Je bent goed te verstaan hebt de rust om te vertellen en je hebt oog en aandacht voor elke cursist Er is veel besproken en je biedt nog heel veel info aan in de bestanden, top hoor, daar heeft veel tijd in gezeten. Het zijn waardevolle lessen waarin nieuwe en al opgedane kennis bij elkaar komen. Het zet je weer tot denken en doen in de praktijk. Het palliatief beredeneren is een waardevol model om de zorgvraag helder te krijgen in de laatste levensfase zodat de zorg zo goed mogelijk gegeven kan worden.

Cindy Hoefnagels

De pilot LCHR was een welkome aanvulling op het al bestaande aanbod in palliatieve zorg. Ik was voor mezelf op zoek naar verdieping op dit deelgebied en kwam via een webinar bij deze pilot. Ik besloot meteen in te schrijven. De prijs was vriendelijk, zeker voor een pilot, en de onderwerpen die beschreven stonden leken me een waardevolle aanvulling op de reeds aanwezige vakkennis. De pilot heeft me extra verdieping gegeven maar heeft me ook nieuwsgierig gemaakt naar “meer”. Fokke geeft op een prettige manier deze pilot en zorgt ervoor dat je geboeid blijft maar ook nieuwsgierig blijft. Omdat het vakgebied zo breed is, was het goed dat Fokke een selectie heeft gemaakt van onderwerpen, maar prettig was ook dat Fokke kon schakelen wanneer de lesgroep verdieping zocht in bepaalde onderwerpen. Hier is hij sterk in en gedreven om ons die kennis te geven die we vroegen. De lesavonden waren wel aan de lange kant. Zeker na een dag werken of school, daarna nog 2 ½ of 3 uur concentratie is lastig. De interactieve manier van de pilot vond ik prettig, alhoewel soms onwennig. Ik zou zeker deze lessen aanbevelen aan anderen. Het is een waardevolle verrijking in de wereld van palliatieve zorg.

PALLIATIEVE ZORG ONLINE

Neem Contact met mij op

ik neem elk bericht serieus en sta voor je klaar.